LORENZO VITOLO WINT LEIDEN JAZZ AWARD 2019
De Italiaanse pianist Lorenzo Vitolo heeft zondag 17 maart in de Leidse Stadsgehoorzaal de Leiden Jazz Award 2019 gewonnen. Vitolo studeert aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Zijn begeleiders tijdens de finale van het concours waren: Ju Min Park op bas en Georgios Potamianos op drums. Een studentenjury koos de Belgische pianist Alexandre Lesage tot winnaar van de Studentenprijs. Lesage is student van het Conservatorium Maastricht en trad op met drummer John Wolter en bassist Wolf van Gemert als begeleiders. Lorenzo Vitolo kreeg als wisseltrofee een kristallen jazzbokaal, ontworpen door beeldend (glas-)kunstenaar Siem van der Marel. Verder mocht hij 1.000 euro incasseren en krijgt hij de mogelijkheid een cd bij Challenge Records uit te brengen. (18 maart 2019)

Bimhuis lanceert Bimhuis TV
Het Mark Turner Quartet was vrijdag 8 maart de eerste band die live uit het Bimhuis te zien was via het nieuwe kanaal Bimhuis TV: 'het online kanaal dat de beste live concerten in het Bimhuis uitzendt'. Optredens in het Bimhuis zijn al zo'n vijf jaar te volgen via Bimhuis Radio. Nu wordt daar dus beeld aan toegevoegd. Elk uitgezonden optreden is ook via een 'uitzending gemist'-faciliteit naderhand de klok rond terug te kijken. Bimhuis TV is te vinden op de website: www.bimhuis.nl/bimhuistv. (13 maart 2019)

Noordpool Orkest bestaat tien jaar
In juni bestaat het Noordpool Orkest tien jaar. Noordpool Orkest is een orkest uit Noord Nederland gespecialiseerd in lichte muziek. Het eerste concert van het orkest was in juni 2009 in De Lawei in Drachten. Wat bedoeld was als een eenmalig iets, groeide uit tot een permanente bigband van 42 professionele musici met strijkers en houtblazers onder leiding van de Groningse componist en pianist Reinout Douma. Het orkest speelde met onder anderen trompettist Eric Vloeimans, zangeres Fay Claassen en saxofoniste Tineke Postma. Ook werden twee platen gemaakt. Dit jubileumjaar heeft het orkest meer concerten dan ooit, onder meer op 15 juni tijdens het festival Jazz te Gast in Zuidhorn. Daar verzorgt het orkest het slotconcert. (13 maart 2019)

Rein de Graaff krijgt medaille van gemeente Veendam
Zondag 10 maart heeft loco burgemeester Annelies Kleve van Veendam een gemeentemedaille uitgereikt aan pianist Rein de Graaff (76). 'De heer De Graaff is door zijn succesvolle, vooral internationale, carriere in de jazz een ambassadeur geweest voor Veendam', zo vindt het college van burgemeester en wethouders. De Graaff, bezig aan zijn afscheidstournee, kreeg zijn onderscheiding in Cultuurcentrum vanBeresteyn, waar hij zijn laatste Veendamse concert gaf. De Graaff blijft wel actief voor de streekzender RTV1. Elke eerste woensdagavond van de maand om 20.00 uur presenteert hij daar '50+ Jazz': https://rtveen.nl/luister-live/(13 maart 2019)

Jimmy Haslip en Scott Kinsey op Red Light Jazz 2019
De zesde editie van het Red Light Jazz Festivalstaat in het teken van de contrabas en basgitaar, het instrument dat voor verbinding zorgt. Publiekstrekker is bassist Jimmy Haslip, die op 8 juni samen met toetsenist Scott Kinsey een ode brengt aan Jaco Pastorius en Weather Report. Verder zijn dit jaar van de partij: het kwintet van bassist Tijs Klaassen, bassist Joris Teepe met John Engels (drums) en Anton Goudsmit (gitaar), de Candy Dulfer Jazzband, het New York Round Midnight Orchestra en de pianisten Peter Beets, Michiel Borstlap en Pablo Held. Woensdag 10 april wordt het volledige programma bekendgemaakt. Het Amsterdamse festival vindt plaats op 7, 8 en 9 juni.(13 maart 2019)

Chick Corea op North Sea Jazz Festival
Het North Sea Jazz Festival heeft begin maart weer een aantal namen uit de programmering van de komende editie bekendgemaakt. Zo maakt op vrijdag 12 juli zangeres Anita Baker haar debuut op het festival. Op zaterdag voert pianist Chick Corea met zijn nieuwe latin-formatie zijn klassieke album 'My Spanish Heart' uit. Vrijdag treden ook nog op: de Ben Wendel Seasons Band, James Brandon Lewis Quintet, Melissa Aldana Quartet, Nik Bartsch's RONIN en RYMDEN (Bugge Wesseltoft, Dan Berglund, Magnus Ostrom). Ook presenteert Jose James die dag samen met het Noordpool Orkest zijn Bill Withers-project. De zaterdag brengt onder meer: het Arild Andersen Trio: In-House Science, saxofonist Houston Person, Joey Baron/Bram De Looze/Robin Verheyen 'MixMonk' en het trio Larry Goldings/Peter Bernstein/Bill Stewart. En op zondag komen de Dafnis Prieto Big Band featuring the Aarhus Jazz Orchestra, Henry Threadgill's Zooid en Stefon Harris & Blackout. Het North Sea Jazz Festival is op 12, 13 en 14 juli in Rotterdam Ahoy. (13 maart 2019)

Geen Grammy voor Metropole Orkest
Het Metropole orkest heeft geen Grammy Award 2019 gewonnen voor het album 'If You Really Want', dat het orkest onder leiding van Vince Mendoza met vocalist-gitarist Raul Midon maakte. In de desbetreffende categorie 'Best Jazz Vocal Album' ging de Grammy naar Cecile McLorin Salvant voor haar plaat 'The Window'. De Grammy Awards werden 10 februari in Los Angeles voor de 61ste keer uitgereikt. De andere winnaars in de jazzcategorieen waren: Best Improvised Jazz Solo: 'Don't fence me in', John Daversa (tp), track van album 'American Dreamers', John Daversa Big Band met DACA Artists; Best Jazz Instrumental Album: 'Emanon', Wayne Shorter Quartet; Best Large Jazz Ensemble Album: 'American Dreamers', John Daversa Big Band met DACA Artists; Best Latin Jazz Album: 'Back To The Sunset', Dafnis Prieto Big Band (4 maart 2019)

Festival ZeelandJazz gaat niet door
Het ZeelandJazz Festival 2019, gepland van 7 t/m 16 juni, gaat niet door. Het bestuur van de Stichting ZeelandJazz heeft te maken 'met omstandigheden die, na zorgvuldige overwegingen van alle aspecten, ons geen andere mogelijkheid overliet dan het evenement af te gelasten.' Er is sprake van 'overmacht', zegt vice-voorzitter Hans Zuiderbaan. Het bestuur hoopt voor 2020 weer een festival te kunnen organiseren. (4 maart 2019)

Nieuw fonds voor jazz en geimproviseerde muziek in Brabant
Onder de naam Mingus Fonds is een fonds voor jazz en geimproviseerde muziek in Noord-Brabant in het leven geroepen. Het fondsbestuur gaat bijzondere jazzprojecten financieren, zoals concerten, cd-opnames of compositie-opdrachten. Het fonds wil vooral ook jonge musici en componisten ondersteunen. Vanaf nu kunnen belangstellenden een aanvraag doen bij het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant in Den Bosch. Daar wordt het fonds beheerd en verdeeld. De oprichters van het Mingus Fonds vinden het belangrijk dat het gedachtegoed van componist, bandleider en bassist Charles Mingus wordt doorgegeven aan een nieuwe generatie, vandaar de naam. Jaarlijks is 9.250 euro beschikbaar voor bijdragen uit het Mingus Fonds. (4 maart 2019)

Drie Downbeat-sterren voor Nederlandstalig album Fay Claassen
Het album 'Dutch Songbook', dat zange-res Fay Claassen met de WDR Big Band maakte en dat een aantal Nederlandsta-lige liedjes bevat, heeft in een recensie in het maartnummer van het Ameri-kaanse blad Downbeat drie van de vijf te vergeven sterren gekregen. Op de plaat staan onder meer 'Aan de Amsterdamse grachten', 'Is dit alles', 'Zonder jou' en 'Opzij, opzij, opzij.' Criticus Robert Ham: "Even a poignant ballad like 'Zonder jou,' where she's only accompanied by pianist Cor Bakker, has a lively and infectious energy. (-) Bakker's piano has moments that rub a little too roughly against the tightly configured sound of the full group, and guitarist Peter Tiehuis opts for rock-like tones that just don't work in this context. Luckily, Claassen's vocals arrive at just the right moments to direct attention back to the core spirit of this work: a cross-cultural pollination of lan-guages and music that yields moments of stunning color and texture." De plaat werd live opgenomen in DŁsseldorf, eind november 2015. (11 februari 2019)

Criss Cross Europe eindigt tournee 2019 in Nederland
Voor de zesde keer werken dit jaar vijf jonge jazzmusici uit vijf Europese verschillende landen samen in het pro-ject Criss Cross Europe. Dit jaar doen ze dat onder hoede van de Franse toetse-nist Bojan Z. Eerder namen Marilyn Mazur, Louis Sclavis en Ernst Reijseger de jongeren al eens onder hun hoede. De vijf geselecteerde jazztalenten zijn Anneleen Boehme (contrabas, BelgiŽ), Pol Belardi (vibrafoon, bas, Luxemburg), Yuri Rhodenborgh (gitaar, Nederland), Kirke Karja (piano, Estland) en Mathieu Penot (drums, Frankrijk). De band heeft vanaf 1 februari onder leiding van Bojan Z vijf dagen in Reims gerepeteerd en is daarna op tournee gegaan door de vijf landen van herkomst. Op 14 februari geven ze in BelgiŽ het voorlaatste concert en op 15 februari eindigt de tournee in Paradox in Tilburg. (11 februari 2019)
 
 

Terug naar hoofdpagina